Janssons frestelse

Det här med att fira högtider litegrann ifrån sina traditioner. Hur behåller man sina traditioner utan att kompromissa med kosten? Enkelt! 
Det allra mesta på ett påskbord passar alldeles ypperligt när det kommer till LCHF. Såhär såg min påsktallrik ut igår. Köttbullar på blandfärs (högre fetthalt ger både bättre smak och mättnad), prinskorvar (här kommer den stora utmaningen; att hitta korv utan tillsatt socker), ägg (världens bästa livsmedel), ost, mer korv och Janssons frestelse. 

Att få till en Jansons frestelse på LCHF-vis är enklare än man kan tro. Tricket heter rättika! 

Janssons frestelse LCHF

En rättika
En himlans massa vispgrädde 
Ansjovis
Gul lök 
Smör 

Börja med att skala rättikan för att sen hacka den i små stavar. Koka sedan rättikan i grädde. (5 dl blev det för mig) När det har kokat i ca 40 min borde det räcka. Stek hackad lök i smör. Mycket smör. Smör är bäst. Jag hade en halv lök ungefär.  När rättikan är färdigkokt skyfflar du ner det i en ugnsfast form, varvar med den stekta löken och finhackad ansjovis. Jag är inte helförtjust i ansjovis så i min Jansson blev det bara två ynka bitar men jag har förstått att de finna de som faktiskt tycker det smakar gott? Om du är en av dem, ta fler. Sen är det bara att hyvla lite smör över hela kalaset och sen skjuts in i ugnen. Runt 200 grader. När frestelsen har fått fin färg är den redo att ätas. 






Kommentera här: