Currygryta? Kycklinggryta? Kalla det vad du vill. Gott är det iaf.




Det här är bland det godaste som finns. Och så jäklans enkelt att göra. Jag studerar och pluggar ofta hemifrån. Då kan ja fixa till kvällsmaten runt lunch och sen får det stå och gotta till sig i sin gryta där det bara blir godare för varje timme som går tills det är dags att äta. När jag sen hämtat hem trollmonstret från förskolan på eftermiddagen vill jag inte spendera tiden i köket. Då vill jag mysa med mitt monster. Då är det toppen med mat som lagar sig själv. 

Kycklinggryta med curry 

Kycklingfilé ca 900g
Vispgrädde 3-5 dl
Crème fraîche 3-4 dl
Bambuskott (ca en halv burk) 
Champinjoner
Paprikapulver 
Curry
Cayennepeppar
Vitlök
Salt/peppar
Grönsaksbuljong 
Smör. Givetvis. 

Mitt tips är att skaffa en riktigt bra gryta om du inte redan har det. Jag har en stor från Le Creuset som jag använder hur mycket som helst. Värd varenda krona. (Dvs noll i mitt fall eftersom vi fick den i bröllopspresent. Men jo, den ÄR värd sina pengar.) 

I med smör. Mycket smör. Smör är gott. Allt smakar bättre med smör (har jag sagt det förr?). 

Tärna kycklingfiléen och bryn den i smörsoppan tillsammans med salt/peppar/paprikapulver.  Ner med crème fraîche, hur mycket är helt enkelt en smaksak. Tillhör du ett hushåll där sås är poppis? Ta mer fraîche. Gillar ni inte sås? Ta mindre. Simpelt. 

I med champinjoner. Hela, färska champisar är det bästa. Det blir mumsigt saftigt. Vitlöken kan du tex riva i men godast blir att ha hela klyftor. 3-4 stycken. De blir nämligen enormt goda att äta sen när de har fått puttra ett par timmar. Bambuskott i det här läget låter väl bra?

Häll på vispgrädde tills du tycker såsen ser lagom tjock ut. Sen gäller det att krydda ordentligt. Massor med curry och lite cayenne. Fyll gärna på med paprika, salt och peppar också.  En buljongtärning nu funkar finfint. 

Sen är det bara att låta grytan stå och sköta sitt. Allt ifrån en halvtimme till 4 timmar. Vilket som nu passar dagen bäst. Rör om ibland och fyll på med grädde om såsen blir för tjock. På bilden serveras det med smörstekt vitkål. Blomkålsris är en annan favorit. 

• Kategori: ReceptTaggar: currykyckling lchf, kyckling, kycklinggryta, lchf; • Kommentarer (0)

Kommentera här: