Glasstårta eller chokladmousse?

Planen var att jag skulle göra något glassliknande. Glass fullproppad med onyttigheter är en av få saker jag saknar i mitt sockerfria liv. Så jag testade mig fram lite. När det var dags att äta påhittet insåg vi rätt fort att det var alldeles för fruset. Stenhårt helt enkelt. När det sedan tinade blev det mer som mousse i konsistensen. Det höll formen väldigt fint, det flöt aldrig ut. Så jag vill nog kalla det för mousse istället för glass. 
 Smaken däremot finns det inget att invända mot. Det var väldigt gott! 

Mousse med havssalt och jordnötssmör 

3 burkar kondenserad grädde (osötad givetvis) 
100g mörk choklad (jag hade Cloettas sockerfria) 
Ca 40g smör
1-2 tsk havssalt 
6dl vispgrädde 
Jordnötssmör ca en halv burk (utan tillsatt socker kan vara värt att tillägga)
Ev sötning

Koka upp 1dl grädde. Bryt ner chokladen i den varma grädden så den smälter. När det blivit en jämn sörja så ska smöret ner. När även det har smält så häller du ner en burk kondenserad grädde och smular ner havssaltet. Ställ kastrullen åt sidan. 

Vispa resterande 5dl vispgrädde så det blir lite toppigt. Sen ska de andra två burkarna med kondenserad grädde, vispa ihop allt. Nu är det dags att blanda i jordnötssmöret. Mängden är givetvis en smaksak. Vill man ha sötning i är det i det här steget den ska ner. 

Sista steget är att försiktigt vända ihop allting till en fluffig röra. Ner i en trevlig form och sen in i kylen. Eller frysen om du nu känner för det. Tänk dock på att den blir väldigt hård om den står länge i frysen. Det blir väldigt mycket glass/mousse av det och det är väldigt mäktigt. Vi var fem vuxna som åt och tillsammans fick vi inte ens i oss hälften. 





• Kategori: ReceptTaggar: lchf, lchf efterrätt, mousse; • Kommentarer (0)

Kommentera här: